RGE Neve Ilan Broadcast Facility

RGE Neve Ilan Broadcast Facility

Veech X Veech were commissioned to design a new media headquarters for the largest Israeli broadcaster transforming an existent industrial warehouse into a pioneering media-network building.

RGE Media Group contracted VXV in the course of the consolidation process of their four channels, all of which should be transferred to a new network production facility on an existing site at Neve Ilan Media and Satellite Compound between Tel Aviv and Jerusalem.

VXV were initially approached by RGE for a strategic feasibility study to examine the economic viability of the architectural conversion. The ambitious cross-media workflow, innovative media environment for both workspace and on-air areas embraces the flexibility of rapidly changing media industry.This project highlights VXV´s broad expertise mediating between both architectural and broadcast media environments to create cutting-edge solutions.

Real – Virtual Hybrid Environment 

Converting an existing industrial warehouse into a 21st-century media building posed a significant challenge to the design team. The solution was to central atrium providing a shared vertical public space by merging the augmented broadcast, office, conference, and atrium areas into one continuous fluid landscape while stacking all of the media technology spaces are stacked vertically to increase efficiency and interconnectivity.

The result is a multi-use plug and play media landscape providing a diverse mix of semi-closed studios and open space areas for enabling a multitude of new program formats. 400 permanent and a multitude of flexible shared workplaces dispersed over four levels provide the necessary functional and logistic synergies in the production workflow.

After the initial feasibility study, VXV was contracted to develop a comprehensive architectural package for shell & core, interior design, and broadcast studio design.

Credits

Client:
RGE Media Group
Location:
Neve Ilan, Israel
Planning Phase:
2015 - 2017
Size:
8000sqm
Design Team:
Stuart A. Veech, Mascha Veech-Kosmatschof, Thomas Milly, Maria Nardelli, Mihai Potra
Consultants:
Grynhaus Architects, Domark Technologies, Reality Investment Fund, VPB, Werkraum, Sono